Perkhidmatan Kaunter Tabung Haji Disenangi Ramai

Oleh Rashidah Abd. Ghani

KUALA LUMPUR, 28 Jan (Bernama) -- Konsep "Mesra dan Terbuka" yang diamalkan Tabung Haji ternyata cukup berkesan apabila kajian menunjukkan 99.2 peratus memilih "Kaunter Senyum" sebagai memuaskan dan lebih 85 peratus berpuas hati dengan keseluruhan mutu perkhidmatan.

Konsep itu, yang diamalkan di bahagian perkhidmatan kaunter di ibu pejabat dan setiap cawangan Tabung Haji (TH), ternyata diterima baik oleh para pendeposit, kata Pengurus Besar Kanan Jabatan Khidmat Pendeposit dan Operasi Tabung Haji, Kamarudin Haji Mat Ali yang ditemubual Bernama baru-baru ini.

Kajian pada 2007 itu juga mendapati bahawa antara faktor utama orang ramai tertarik menjadi pendeposit di Tabung Haji kerana pelaburannya halal (98 peratus), zakat perniagaan diuruskan (97 peratus), anggotanya yang peramah (90 peratus), kaunternya yang menarik (86 peratus) dan bonus setanding di pasaran (96 peratus).

Hasil kajian itu juga menunjukkan bahawa kadar bonus bukanlah sebab utama orang ramai menabung di Tabung Haji, jelas beliau.

Kajian bagi perkhidmatan kaunter diadakan setiap tahun untuk mengetahui maklum balas orang ramai berhubung dewan perbankan, kemudahan dan layanan yang disediakan.

Namun untuk mendapat hasil kajian yang tepat ia kini diadakan dua kali setahun mulai 2007, katanya.

Kamarudin berkata, Tabung Haji pernah memenangi Anugerah Kualiti Perdana Menteri pada 1995 dan selaras dengan seruan kerajaan perkhidmatan Tabung Haji kini melaksanakan ISO bagi membuktikan perkhidmatan yang ditawarkan sentiasa melaksanakan penambahbaikan dari semasa ke semasa.

SEMAKIN RAMAI TERTARIK DENGAN TABUNG HAJI

Perkara ini diakui sendiri oleh beberapa pendeposit Tabung Haji yang ditemui baru-baru ini semasa berurusan di kaunter ibu pejabat Tabung Haji.

Seorang pendeposit, yang telah lima tahun tidak mengaktifkan buku simpanannya, berpuas hati kerana walaupun nombor gilirannya adalah orang ke-50 namun ia hanya mengambil masa 17 minit untuk nombor itu dipanggil dan beliau dapat berurusan tidak sampai tiga minit.

Zainab Mohd Said, 68, dari Batu Caves, pula berpendapat kakitangan di bahagian kaunter adalah mesra pelanggan kerana melayani pendeposit dengan senyuman dan kebiasaannya tidak perlu tunggu lama untuk ke kaunter.

Pasangan pendeposit, Hirudin Salleh, 57, pesara polis dan isteri, Roaiti Din, 47, tertarik dengan slogan yang tertera di pintu masuk bangunan ibu pejabat Tabung Haji yang berbunyi "Perkhidmatan Cemerlang Amalan Kita", yang sudah cukup mencerminkan komitmen besar Tabung Haji kepada orang ramai.

Ditambah dengan sikap kakitangan dari pengawal keselamatan hinggalah kepada pegawai atasan menyambut dan melayani kehendak pelanggan dengan begitu cekap dan berhemah tinggi membuatkan sesiapa saja tidak bosan berurusan dengan Tabung Haji, kata Hirudin.

Hirudin berkata, "Saya mula menabung sejak 1971 dengan jumlah RM$20 sebulan dan RM$2,000 selama dua tahun sebelum bersara untuk menunai haji bersama-sama isteri untuk kali kedua bagi saya".

"Waktu bekerja dahulu pun saya galakkan rakan-rakan setugas dan ahli keluarga menabung sebagai simpanan dan hanya membuat pengeluaran jika penting sahaja," katanya.

Manakala Omar Mustafa, 37, seorang penyelia dari Teguh Setia Akina Sdn Bhd berharap Tabung Haji dapat menyediakan kad ATM bagi memudahkan pendeposit mengeluarkan simpanan pada bila-bila masa.

KESELESAAN DI KAUNTER

Menurut Kamarudin, dewan kaunter di ibu pejabat Tabung Haji juga mengalami perubahan apabila ia berpindah dari tingkat 1 ke aras bawah sejak 1998, dengan menitikberatkan keselesaan dan disediakan televisyen, tempat duduk dan air mineral.

"Kalau diperhatikan, mesin nombor giliran juga kita letak di kantin agar orang boleh pergi minum sementara menanti angka giliran dipanggil, jadi tidaklah bosan dan sentiasa tenang," katanya.

Langkah menyediakan tempat duduk di kaunter, tiada halangan cermin, kaunter yang rendah adalah bertujuan untuk memberi keselesaan kepada orang ramai dan mencapai matlamat konsep "Mesra dan Terbuka".

Sikap kemesraan dan berbudi bahasa kakitangan juga tidak tamat di kaunter malahan hingga membawa kepada kehidupan seharian apabila bertemu pelanggan di luar, kata beliau dan menambah, amalan memberi salam kepada pelanggan telah diamalkan sejak sekian lama.

Kamarudin berkata, mengikut prosedur, pengawal Tabung Haji akan menyambut pelanggan dengan senyuman di pintu masuk bangunan ibu pejabat selain memastikan mereka mempunyai urusan dengan Tabung Haji dan mengawasi gerak-geri pelanggan yang mencurigakan.

"Kami berpegang kepada piagam pelanggan, yang antaranya menyelenggara akaun secara profesional dan mengawalnya secara sulit dan persendirian; melabur dalam bidang pelaburan yang halal, memberi layanan yang mesra, cepat dan cekap dan memberi maklumat yang tepat, jelas dan terkini," tambah beliau.

MENINGKATKAN SISTEM PENYAMPAIAN

Tabung Haji menyediakan pelbagai perkhidmatan bagi memudahkan orang ramai yang antaranya Kaunter Bergerak, perbankan Internet, mesin deposit cek dan pusat panggilan.

Mengenai Kaunter Bergerak, Kamarudin berkata, ia dilancarkan pada 1 Julai 2007, di mana pegawai Tabung Haji akan menemui pelanggan seperti tempat tumpuan ramai, tapak ekspo, hari terbuka dan kampung-kampung, yang bertujuan untuk mendekati dan memudahkan pelanggan berurusan.

Ia, yang menyediakan khidmat membuka akaun dan simpanan, mempunyai tujuh unit dan kini berusaha menambah bilangannya kepada 16 unit.

Dalam usaha menambahkan lagi pilihan kepada pendeposit, Tabung Haji telah maju setapak lagi dengan mengambil inisiatif memperkenalkan perkhidmatan perbankan Internet.

Perkhidmatan ini dilaksanakan dengan kerjasama daripada enam bank utama iaitu Maybank, RHB Bank, CIMB Bank, Bank Islam Malaysia Berhad, Ambank Berhad, dan Public Bank Berhad iaitu dengan melantik semua bank ini sebagai ejen kutipan Tabung Haji.

Hasil daripada kerjasama itu, pendeposit Tabung Haji yang mempunyai akaun dengan bank-bank berkenaan kini boleh membuat pindahan simpanan mereka ke dalam akaun Tabung Haji, dan perkhidmatannya boleh dilakukan pada bila-bila masa.

Selain itu, pelanggan juga boleh membuat simpanan Tabung Haji melalui kaunter di pejabat pos, Bank Simpanan Nasional (BSN), Bank Islam Malaysia Bhd (BIMB), Maybank Bhd (MBB), Commerce International Merchant Bankers (CIMB). RHB bank, Public Band Bhd (PBB), AMBank (M) Bhd, Bank Muamalat Malaysia Bhd, Eon Bank Bhd dan Bank Kerjasama Rakyat Malaysia (BKRM).

Kelebihan berurusan dengan Tabung Haji ialah perkhidmatannya tidak tertangguh, tiada kenaan bayaran untuk cek dan tiada kos penyelenggaraan untuk tahunan.

"Bahagian kaunter Tabung Haji juga menyediakan mesin deposit cek di cawangan bandar-bandar utama bagi memudahkan pendeposit memasukkan wang melalui cek mereka tanpa berurusan di bahagian kaunter. Ini mempercepatkan urusan," kata Kamarudin.

Pusat Panggilan Pelanggan pula mempunyai petugasnya yang akan menjawab setiap panggilan tanpa menggunakan mesin menjawab telefon, kata Kamarudin.

PENUBUHAN TABUNG HAJI CONTACT CENTRE (THCC)

Tabung Haji juga melancarkan THCC pada 31 Oktober 2007, yang bertujuan untuk memudahkan pelanggan dan orang ramai berhubung dan berurusan dengan Tabung Haji melalui telefon, e-mel dan faks.

"Melalui THCC pelanggan boleh membuat pertanyaan, aduan, permohonan dan maklum balas yang berkaitan dengan Tabung Haji", kata Kamarudin.

THCC beroperasi 24 jam pada musim haji yang lepas.

Berteraskan moto Profesional, Komited, Prihatin, ia beroperasi dengan baik untuk memberi khidmat kepada pelanggan dan orang ramai dengan menyalurkan maklumat yang tepat, seragam dan mesra.

THCC boleh dihubungi melalui

Talian telefon: 03-62071919

Talian faks: 03-77284959

E-mel: th-info@lth.gov.my

ADUAN AMAT MINIMAL

Mengenai aduan daripada orang ramai, beliau berkata, ia adalah amat minimal dan lebih berbentuk pertanyaan di mana tindakan terhadap aduan atau pertanyaan akan hanya mengambil masa tiga hari untuk dikendalikan.

Orang ramai boleh membuat aduan menerusi peti cadangan, laman web dan pusat panggilan, jelas beliau.

Tahap kepercayaan orang ramai terhadap Tabung Haji, yang ditubuhkan pada 1969, adalah tinggi.

Pengukur kepercayaan orang ramai terhadap Tabung Haji dapat dilihat dengan simpanan pendeposit sentiasa meningkat dan pemberian bonus yang lebih baik telah berperanan sebagai bentuk pemasaran.

Kamarudin menjelaskan Tabung Haji kini sentiasa mengutamakan kemudahan, keselesaan dan perkhidmatan kepada pendeposit yang kini melebihi 5.4 juta orang.

-- BERNAMA