Pelbagai Langkah Untuk Melindungi Pengguna

Oleh Melati Mohd Ariff

KUALA LUMPUR, 21 Dis (Bernama) -- Sekiranya anda merasa anda ditipu atau diperdayakan oleh sesuatu iklan, apakah anda akan menyumpah sendiri kerana kebodohan anda atau anda hanya mengangkat bahu dan membuat keputusan untuk melupakan sahaja episod pahit itu?

Atau apakah mungkin anda akan menggunakan hak anda sebagai pengguna dan cuba mendapatkan penjelasan atau mendapatkan balik wang anda, menyiarkan aduan anda di akhbar atau meminta persatuan pengguna untuk memperjuangkan kes anda?

Bagaimanapun, persoalannya adakah semua iklan mengelirukan?

Menurut Persatuan Ejen Pengiklanan Bersekutu Malaysia (4As), kebanyakan pengiklan serta agensi pengiklanan patuh kepada undang-undang. Mereka bukan sahaja bersikap penuh tanggungjawab sebagai perbadanan malah dari segi moral sebagai individu.

Presidennya, Datuk Vincent Lee berkata, sekiranya pun ada perlanggaran peraturan tersebut, ianya mungkin dilakukan oleh pengiklan atau pelanggan "syarikat kilat", yang mahu mengaut keuntungan cepat sebelum menghilangkan diri.

Orang-orang itulah, katanya yang mencetuskan masalah jika timbul isu etika pengiklanan.

"Penerbit/pemilik media sedar akan perkara ini dan akan menolak sebarang bentuk pengiklanan yang tidak bertanggungjawab dan menyekatnya daripada sampai kepada orang awam.

"Memang ada beberapa iklan yang tidak bertanggungjawab terlepas daripada kawalan dan ini yang membuatkan pengguna memandang serong kepada iklan. Bagaimanapun, pengguna mempunyai saluran untuk mengadu. Jika ia membabitkan media elektronik, pengguna boleh pergi kepada Communications and Multimedia Content Forum of Malaysia (CMCF) dan untuk media cetak, aduan boleh dibuat kepada Lembaga Piawaian Pengiklanan (ASA)," jelas Lee.

Bagi mereka yang mahu menuntut pampasan, terdapat satu lagi saluran untuk berbuat demikian iaitu Tribunal Tuntutan Pengguna yang terletak di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA

Tribunal Tuntutan Pengguna ditubuhkan pada 15 November 1999, tarikh yang sama Akta Perlindungan Pengguna 1999 (APP 1999) dikuatkuasakan.

Matlamat utama penubuhan Tribunal ini adalah untuk menyediakan saluran alternatif, selain mahkamah untuk pengguna membuat tuntutan bagi sebarang kerugian yang ditanggung dengan cara yang lebih mudah, pantas dan dengan kos yang minimum.

Tuntutan yang difail dengan Tribunal lazimnya akan mengambil masa kira-kira 60 hari untuk diselesaikan dari tarikh responden mengemukakan pembelaannya.

Kes-kes yang sebelum ini dikemukakan kepada Tribunal adalah yang berkaitan dengan barangan dan perkhidmatan, daripada kerosakan kualiti, tidak menurut tentuan yang ditetapkan, penghantaran lewat, waranti yang tidak dilunaskan dan kenyataan yang menyeleweng.

Sejak 1 Sept, 2003, jumlah tuntutan maksimum telah dinaikkan kepada RM25,000 dari RM10,000.

Berbanding hanya 291 kes yang dicatat pada 2000 apabila ia mula beroperasi, jumlah aduan telah meningkat berlipat ganda. Pada 2004 Tribunal ini menerima sebanyak 5076 kes berbanding 4150 kes pada 2003, 2649 kes pada 2002, 1155 kes pada 2001 dan 291 kes pada 2000.

Sehingga 25 Nov 2005, Tribunal ini telah menerima sejumlah 5434 kes.

"Dari segi matlamat, kita berpuas hati dengan pencapaian Tribunal ini tetapi kita juga dapat melihat adanya syarikat yang mempunyai tujuan untuk melakukan penyelewengan," demikian menurut Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Dato Seri Talaat Haji Husain dalam temubual dengan Bernama di pejabatnya di Putrajaya baru-baru ini.

AMALAN-AMALAN TIDAK SIHAT SYARIKAT

Beliau menyatakan kebimbangannya terhadap pengguna yang menang kes selepas dikemukakan kepada Tribunal tersebut tetapi gagal mendapat sebarang pampasan kerana syarikat berkenaan telah "gulung tikar" atau tidak lagi wujud.

"Kita ambil berat akan hal ini kerana amalan syarikat-syarikat tersebut boleh memberi kesan negatif kepada pihak pengguna. Tribunal telah melaksanakan tugasnya tetapi pengguna masih tidak mendapat pampasan mereka.

"Kita juga tak dapat nak buat apa-apa kerana syarikat telah dibubarkan dan pengarah-pengarah pun telah menghilangkan diri. Jadi, dalam hal ini keadilan tidak dapat dilaksanakan," keluh Talaat.

Berdasarkan keadaan ini, katanya, adalah amat penting untuk pengguna sedar mengenai hak dan perlindungan kepada hak tersebut, di peringkat awal lagi.

"Saya katakan begini kerana di peringkat dia membuat keputusan untuk menerima sesuatu tawaran sama ada produk atau perkhidmatan, dia boleh berfikir di peringkat itu dan membuat keputusan yang bijak. Kalau bergantung semata-mata kepada emosi dan kemahuan untuk mendapat ganjaran atau habuan secara mudah, pengguna akan tertipu.

"Jadi di sini kementerian menggalakkan dan menganjurkan konsep pengguna bijak supaya pengguna boleh berfikir dan membuat pilihan yang terbaik di dalam membeli produk atau perkhidmatan," tambahnya.

Beliau menekankan bahawa jika pengguna tidak bijak membuat keputusan, kesan buruknya akan kena kepada pengguna juga.

Untuk itu, beliau berharap pengguna akan bersama kementerian dalam berusaha meningkatkan hak dan perlindungan pengguna supaya tercapai kesejahteraan pengguna.

Sememangnya, kerajaan boleh melakukan pelbagai langkah untuk melindungi pengguna tetapi pengguna juga perlu mengambil sikap yang betul.

Dalam bercakap mengenai sikap pengguna di negara ini, Ketua Setiausaha KPDNHEP ini membuat perbandingan dengan negara-negara di mana minda pengguna lebih maju terutamanya di negara-negara maju.

Kerajaan di negara-negara tersebut tidak meletakkan banyak peraturan dan perundangan untuk melindungi pengguna tetapi memberi kebebasan kepada pengguna untuk melaksanakan hak-hak mereka.

"Memang tujuan kementerian pada jangka panjang untuk peranan ini dimainkan secara setimpal oleh pengguna dan persatuan-persatuan pengguna selain daripada bergantung kepada kerajaan semata-mata kerana banyak undang-undang pun tidak boleh mencapai matlamat tersebut jika peranan itu tidak dimainkan sepenuhnya oleh semua pihak yang terbabit," tambahnya.

Untuk itu, beliau berharap persatuan pengguna dapat memberi fokus untuk mendidik pengguna memandangkan pihak persatuan mempunyai pengaruh untuk mengubah pandangan pengguna.

AKTA KHAS UNTUK IKLAN PALSU?

Meskipun kerajaan telah memperkenalkan banyak undang-undang untuk melindungi pengguna, tetapi masih tidak ada Akta yang khusus untuk mengambil tindakan ke atas pengiklanan yang menyeleweng atau palsu berbanding sesetengah negara luar, seperti yang dijelaskan oleh Ketua Setiausaha KPDNHEP.

Iklan-iklan di Malaysia, katanya dikawal oleh peraturan-peraturan perlesenan daripada kerajaan-kerajaan tempatan dan juga melalui badan-badan pengiklan di mana mereka mempunyai etika mereka sendiri di samping peruntukan di bawah Akta Perlindungan Pengguna 1999 dan Akta Perihal Dagangan 1972.

"Jika berlaku iklan palsu proses ini perlu dibawa melalui prosedur perundangan yang buat masa ini masih belum menyeluruh," jelas Talaat.

KPDNHEP sedar ada berlakunya aktiviti berkaitan dengan pengiklanan sama ada penawaran perkhidmatan atau produk yang tidak begitu tepat, tambahnya.

Untuk kes-kes tersebut, jelasnya, tindakan akan diambil di bawah bidang kuasa Akta Perihal Dagangan 1972 dan Akta Perlindungan Pengguna 1999 tetapi ianya hanya dapat dikuatkuasakan kepada segelintir sahaja kes dan masih belum meluas untuk mengawal iklan-iklan palsu.

"Kita ada berbincang tentang perkara ini semasa kita melawat negara-negara Scandinavia di mana kita dapati ada perundangan seperti ini terutamanya berkaitan dengan produk-produk yang boleh membawa bahaya kepada kanak-kanak umpamanya barang mainan. Isu standard keselamatan ini masih di peringkat perbincangan," kata Talaat.

Menurut beliau, sekiranya kes-kes pengiklanan palsu ini berleluasa dan menjadi serius dan perlu diadakan satu akta khas, pihaknya akan berbuat demikian.

ADUAN TERHADAP JUALAN LANGSUNG

Sejak Januari hingga November 2005, bahagian Penguatkuasa KPDNHEP telah menerima sebanyak 85 aduan berhubung penyelewengan dalam urusan jualan langsung.

Antara jenis aduan yang diterima ialah penawaran hadiah percuma melalui kaedah "gores & menang" atau "cabutan bertuah".

Kebanyakan pengadu merasa tertipu kerana hadiah yang diberikan berlainan daripada yang ditawarkan. Biasanya hadiah yang ditawarkan termasuk kereta Perdana V6, Proton Savvy, Produa Kancil, motosikal dan wang tunai.

Bahagian Penguatkuasa KPDNHEP telah bertindak ke atas aduan yang diterima dan telah menghasilkan 45 kes di bawah Akta Jualan Langsung 1993 dan menyita barangan bernilai RM1.8 juta.

"Amalan negatif syarikat-syarikat jualan langsung seperti gores & menang dan cabutan bertuah, baru untuk kita. Dalam mereka tidak dibenarkan untuk melaksanakan program-program begini ia menjadi begitu berleluasa jadi keperluan untuk menambah anggota penguatkuasa semakin mendesak.

"Meskipun kita sudah dapat tambahan anggota, nak kata cukup susah juga kerana kita perlu juga meningkatkan keupayaan menerusi teknik dan taktik yang lebih canggih. Orang-orang ini selalu selangkah ke depan. Kita kena seiring atau lebih proaktif dan tahu apa langkah dia seterusnya supaya kita boleh membendungnya, kalau tidak kita akan ketinggalan," tegas Talaat.

DASAR AMALAN PERDAGANGAN ADIL

Sebagai satu langkah untuk mengawal amalan-amalan tidak sihat sesetengah syarikat atau perniagaan yang mempunyai monopoli (seperti penubuhan kartel) untuk menetapkan harga dan mengaut keuntungan serta menjadikan pengguna sebagai mangsa mereka, kerajaan membuat keputusan untuk melaksanakan Dasar Amalan Perdagangan Adil.

Pada hakikatnya dasar tersebut sudah diamalkan di kebanyakan negara.

"Selepas membuat kajian selama beberapa tahun, pihak kerajaan membuat keputusan untuk melaksanakan dasar ini," kata Talaat, sambil menambah kesan amalan perdagangan tidak sihat ini juga boleh mematikan perniagaan lain terutamanya perniagaan tempatan yang tidak mampu bersaing dengan syarikat gergasi terutama dari luar.

Tiada had masa tertentu dibuat bagi perlaksanaan dasar ini memandangkan, kata beliau pihaknya perlu membuat draf dasar dan menggubal satu Akta baru.

Sebagai permulaan, pihaknya akan melantik seorang "pegawai perdagangan adil" dan menjelaskan pegawai tersebut akan diambil daripada luar KPDNHEP memandangkan tugas kementerian yang sedia ada sudah banyak.

"Berdasarkan pengalaman beberapa negara, penguatkuasaan dasar itu mungkin mengambil masa sehingga tiga tahun. Fokus utama kita adalah untuk memperkenal dan memberi penjelasan mengenai dasar ini kepada agensi-agensi kerajaan, badan-badan perdagangan dan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan sebelum akhir tahun ini," kata beliau.

-- BERNAMA