Oleh Kurniawati Kamarudin

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Menceburi bidang keusahawanan bukan lagi pilihan terakhir untuk menjana pendapatan sebaliknya menjadi keutamaan bagi generasi muda hari ini.

Dalam hal ini, kreativiti anak-anak muda cukup terserlah dalam melakukan penyelidikan serta inovasi untuk mengeluarkan produk hingga mampu memasarkannya bukan sahaja di dalam tetapi juga di luar negara.

Namun berapa ramai yang sedar hasil usaha mereka membangunkan produk dan perniagaan itu perlu dilindungi untuk menjaga hak eksklusif tersebut?.

Langkah mendapatkan perlindungan harta intelek yang sah di sisi undang-undang berupaya membantu mereka membina empayar perniagaan yang lebih kukuh.

Dengan bantuan dana yang diberikan di bawah Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), tidak ada alasan lagi untuk mereka tidak melindungi produk yang dihasilkan daripada diciplak oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Oleh Erda Khursyiah Basir

KUALA LUMPUR (Bernama) -- "Kalau nak diikutkan memang kami belum mampu nak beli rumah, tapi memikirkan jika tak beli sekarang, bila lagi? Lagi pun harga rumah makin lama makin naik.

"Amat bersyukur bila dapat tahu tentang Skim Pembiayaan Rumah Pertamaku (MyDeposit). Alhamdulillah, macam mimpi jadi kenyataan bila dah ada rumah sendiri...Tak kisahlah kecil ke besar ke, yang penting hak sendiri untuk berteduh bersama suami dan anak-anak, " kata Norjauharatul Wahidah Zakaria, 32, mengukir senyuman.

Terpancar rasa puas di wajahnya ketika menceritakan kepada penulis bagaimana inisiatif kerajaan yang diperkenal sejak 2016 itu memberi makna besar kepada golongan muda dengan pendapatan sederhana seperti dirinya untuk memiliki kediaman sendiri.

Sekitar dua tahun lepas wanita yang mesra dipanggil Wahidah dan berasal dari Kuala Terengganu ini "mencuba nasib" memohon skim MyDeposit selepas terbaca maklumat mengenainya di Facebook dan aplikasi 'Whatsapp' yang dikongsi rakan-rakannya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan perlaksanaan skim berkenaan pada 6 April 2016, seperti yang dibentangkan dalam Bajet 2016.

Oleh Shanika Abdul Latib

BANDAR BAHARU (Kedah) (Bernama) -- Lemak dan berkrim. Tekstur dan rasanya seperti isi durian yang disejukbekukan, namun ia sebenarnya adalah ais krim berasaskan durian.

Oleh Azlee Nor Mahmud

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) -- Agensi Kaunseling dan Pengurusan Hutang (AKPK) mahu meningkatkan kesedaran mengenai celik kewangan, terutama dalam kalangan golongan dewasa muda, bagi mengelakkan mereka berhutang.

Oleh Ali Imran Mohd Noordin

KUALA BERANG (Bernama) -- Sekali pandang ia seperti bebola ikan cuma apabila dimakan, makanan itu sebenarnya 'satar' yang sinonim dengan masyarakat pantai timur khususnya di Terengganu.

Oleh Murni Mat Nasri

KUALA LUMPUR, 3 Okt (Bernama) -- Para pengguna kini boleh mendapatkan maklumat harga lebih daripada 400 barangan di kawasan mereka dengan hanya memuat turun aplikasi telefon pintar Paparan Harga Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Oleh Murni Nasri

KUALA LUMPUR, 25 Sept (Bernama) -- Bahagian Standard Kepenggunaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) berperananan mengkaji, merangka dan menggubal peraturan-peraturan teknikal berkaitan standard keselamatan barangan pengguna di Malaysia.