:: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan
Oleh Fadzli Ramli dan Ahmad Muliady Abdul Majid

KUALA LUMPUR, 8 Mac (Bernama) -- Dewasa ini isu kos sara hidup sering dicanang sebagai isu utama rakyat, namun ramai yang tidak sedar terdapat perbezaan antara kos sara hidup dan kos gaya hidup.

Oleh Ahmad Muliady Abdul Majid

JASIN (Bernama) -- Sudah menjadi lumrah proses urbanisasi apabila penduduk yang tinggal di kawasan bandar menerima lebih banyak kemudahan daripada penduduk luar bandar.

Oleh Ali Imran Mohd Noordin

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Sebut sahaja Mudah.my, Lazada, Shopee, 11Street, Zalora, FashionValet dan Alibaba, ramai yang sudah kenal nama-nama ini sebagai kedai dalam talian terkenal di Malaysia.

Oleh Kurniawati Kamarudin

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Menceburi bidang keusahawanan bukan lagi pilihan terakhir untuk menjana pendapatan sebaliknya menjadi keutamaan bagi generasi muda hari ini.

Dalam hal ini, kreativiti anak-anak muda cukup terserlah dalam melakukan penyelidikan serta inovasi untuk mengeluarkan produk hingga mampu memasarkannya bukan sahaja di dalam tetapi juga di luar negara.

Namun berapa ramai yang sedar hasil usaha mereka membangunkan produk dan perniagaan itu perlu dilindungi untuk menjaga hak eksklusif tersebut?.

Langkah mendapatkan perlindungan harta intelek yang sah di sisi undang-undang berupaya membantu mereka membina empayar perniagaan yang lebih kukuh.

Dengan bantuan dana yang diberikan di bawah Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), tidak ada alasan lagi untuk mereka tidak melindungi produk yang dihasilkan daripada diciplak oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Oleh Erda Khursyiah Basir

KUALA LUMPUR (Bernama) -- "Kalau nak diikutkan memang kami belum mampu nak beli rumah, tapi memikirkan jika tak beli sekarang, bila lagi? Lagi pun harga rumah makin lama makin naik.

"Amat bersyukur bila dapat tahu tentang Skim Pembiayaan Rumah Pertamaku (MyDeposit). Alhamdulillah, macam mimpi jadi kenyataan bila dah ada rumah sendiri...Tak kisahlah kecil ke besar ke, yang penting hak sendiri untuk berteduh bersama suami dan anak-anak, " kata Norjauharatul Wahidah Zakaria, 32, mengukir senyuman.

Terpancar rasa puas di wajahnya ketika menceritakan kepada penulis bagaimana inisiatif kerajaan yang diperkenal sejak 2016 itu memberi makna besar kepada golongan muda dengan pendapatan sederhana seperti dirinya untuk memiliki kediaman sendiri.

Sekitar dua tahun lepas wanita yang mesra dipanggil Wahidah dan berasal dari Kuala Terengganu ini "mencuba nasib" memohon skim MyDeposit selepas terbaca maklumat mengenainya di Facebook dan aplikasi 'Whatsapp' yang dikongsi rakan-rakannya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan perlaksanaan skim berkenaan pada 6 April 2016, seperti yang dibentangkan dalam Bajet 2016.

Oleh Shanika Abdul Latib

BANDAR BAHARU (Kedah) (Bernama) -- Lemak dan berkrim. Tekstur dan rasanya seperti isi durian yang disejukbekukan, namun ia sebenarnya adalah ais krim berasaskan durian.

Oleh Azlee Nor Mahmud

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) -- Agensi Kaunseling dan Pengurusan Hutang (AKPK) mahu meningkatkan kesedaran mengenai celik kewangan, terutama dalam kalangan golongan dewasa muda, bagi mengelakkan mereka berhutang.